Schab biały

Przepis

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, sól i pieprz połączyć razem. Obtoczyć w tym schab i zawinąć szczelnie w folię aluminiową, trzymać 48h w lodówce.
Po upływie tego czasu opłukać mięso i ponownie zawinąć w folię. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego  z pokrywką, piec 1h w 180 stopniach C (opcja góra-dół). W trakcie pieczenia wykonać sos: jogurt delikatnie wymieszać z konfiturą żurawinową. Schab wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej podawać w towarzystwie sosu żurawinowego.

Autorką przepisu jest Justyna Nawrocka z KGW W MODLISZEWIE „NOWOCZESNE PANIE”.

Składniki

1kg schabu bez kości
2 łyżeczki soli peklowej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
opakowanie ziaren kolorowego pieprzu

1 jogurt naturalny grecki

Słoiczek konfitury żurawinowej