Schab dojrzewający

Przepis

Schab obsypać cukrem, owinąć szczelnie folią aluminiową i na 36h odstawić do lodówki.
Po tym czasie zmyć wszystko i obsypać mięso solą peklową i ponownie na 36h do lodówki.
Po 36h zmyć sól, czosnek przecisnąć przez praskę dodać pieprz i majeranek wg uznania i obtoczyć w  nim mięso. Zawinąć w folię i pozostawić na kolejne 36h w lodówce.
Po upływie tego czasu schab jest gotowy do spożycia. Najlepiej podawać pokrojony w cienkie plastry.

Autorką przepisu jest Justyna Nawrocka z KGW W MODLISZEWIE „NOWOCZESNE PANIE”. Schab otrzymał wyróżnienie w kategorii potrawy mięsne w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Składniki

Około 1kg schabu bez kości
0,5 szklanki cukru3 łyżki soli peklowej
1 główka czosnku
pieprz młotkowany
majeranek