Sernik baskijski na czekoladowym spodzie
Przepis
Przygotować spód: masło roztopić. Składniki spodu przełożyć do miski i dokładnie połączyć, poprzez zagniatanie palcami lub mieszając łyżką. Przełożyć do tortownicy i równo rozprowadzić. Piec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 12 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa: w misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Utrzeć do dokładnego połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, jajka i sól. Ucierać do otrzymania gładkiej masy serowej. Następnie powoli dodawać śmietanę kremówkę. Na końcu do masy serowej przesiać mąkę pszenną i zmiksować do połączenia.
Powstałą masę serową przelać do tortownicy.
Autor przepisu: BOGUCKICHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka
Składniki
500 g serka twarogowego zmielonego
500 g serka śmietankowego typu Philadelphia
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 dużych jajek
500 ml śmietany kremówki 36%
szczypta soli
50 g mąki pszennej
Spód czekoladowy:
130 g mąki pszennej
20 g kakao
65 g cukru
szczypta soli