Sernik baskijski na czekoladowym spodzie

Przepis

Przygotować spód: masło roztopić. Składniki spodu przełożyć do miski i dokładnie połączyć, poprzez zagniatanie palcami lub mieszając łyżką. Przełożyć do tortownicy i równo rozprowadzić. Piec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 12 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa: w misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Utrzeć do dokładnego połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, jajka i sól. Ucierać do otrzymania gładkiej masy serowej. Następnie powoli dodawać śmietanę kremówkę. Na końcu do masy serowej przesiać mąkę pszenną i zmiksować do połączenia.

Powstałą masę serową przelać do tortownicy.

 

Autor przepisu: BOGUCKICHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka

Składniki

500 g serka twarogowego zmielonego

500 g serka śmietankowego typu Philadelphia

250 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 dużych jajek

500 ml śmietany kremówki 36%

szczypta soli

50 g mąki pszennej

 

 

Spód czekoladowy:

130 g mąki pszennej

20 g kakao

65 g cukru

szczypta soli