Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie, ganache na białej czekoladzie z kawą, cremeux z orzechów laskowych

Przepis

Sable ciemne

Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka mieszamy ze sobą – najlepiej palcami delikatnie rozcierając, jak kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i łączymy w jedna kule ciasta do połączenia składników. Chłodzimy, ścieramy na tarce, wypiekamy w 180 stopniach C przez kilkanaście minut. Upieczone ciasto po wystudzeniu łamiemy na kawałki, mielimy razem z mąką migdałową, mieszamy z miękkim masłem, wykładamy rant, chłodzimy.

Masa serowa

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Masę wylać na przygotowany spód z rantami i piec w temperaturze 110 – 130 stopni C przez około 2 h. Wystudzić.

Ganache na białej czekoladzie z kawą

Żelatynę namoczyć w 30 ml śmietanki (z 65 g) – pozostałą śmietankę 35 g podgrzać, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W zagotowanej śmietance rozpuścić żelatynę, następnie wymieszać z czekoladą i modem. Dodać śmietankę 180 g – zmiksować blenderem.

Cremeux z orzechów laskowych

Żelatynę namaczamy w mleku. Żóltka mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim zółtka z cukrem. Następnie przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając – podgrzewamy, aż zgęstnieje – około 80 stopni C. Następnie mieszamy z rozpuszczoną namoczoną wcześniej żelatyną, rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodajemy zimne masło i miksujemy.

Autor przepisu: Donata Szymańska, kawiarnia Cafe reSzka z Buku

Składniki

Sable ciemne:

210 g maki pszennej

30g kakao

90g cukru pudru

30 g mąki migdałowej

szczypta soli

100 g masła

1 jajko

28 g mąki migdałowej

35 g masła

 

Masa serowa:

550 g serka philadelpiha

100 g mascarpone

1 jajko

1 żółtko

130 g cukru pudru

150 g śmietanki

150 g czekolady mlecznej

 

Ganache na białej czekoladzie z kawa:

śmietanka 65 g

czekolada biała 85 g

żelatyna 2 g

miód 50 g

śmietanka 180 g

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Cremeux z orzechów laskowych:

60 g mleka

80 g pasty z orzechów laskowych

50 g żółtek

30 g cukru

250 g czekolady mlecznej

5 g żelatyny (+20 ml mleka)

100 g masła