Sernik czekoladowy
Przepis
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz i wysmaruj formę od środka masłem. W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Trzymaj masę na palniku, aż zrobi się gładka i jednolita (krem może się zagotować). W misce wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj całą masę. Ja użyłam do tego ręcznego blendera. Sernik czekoladowy będzie bardziej aksamitny, jeśli użyjesz 250 g twarogu oraz 250 g serka mascarpone. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce z opcją pieczenia góra-dół. Czas pieczenia to 70 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wyjmij sernik z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernika najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
500 g dobrego mielonego twarogu
100 g śmietanki 30%
1 serek waniliowy – 200 g
tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% – 100 g
3 czubate łyżki kakao
łyżka skrobi ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru