Sernik domowy

Przepis

Składniki na ciasto zagnieść na stolnicy. Wyłożyć spód blachy, małą część ciasta odłożyć do lodówki na kruszonkę.

Masa serowa: Kostkę Kasi utrzeć z cukrem pudrem i jednym jajkiem całym i jednym żółtkiem, dodać ser i dalej ucierać, dodać mleko i budyń, delikatnie wymieszać. Powstałą masę wylać na ciasto. Następnie pozostałe białka z ciasta i masy serowej ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru i wyłożyć na masę serową. Schłodzone ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce aby powstała kruszonka. Piec w temperaturze: 175stopni C przez 30minut, następnie zmniejszyć temp. Do 160 stopni i piec dalej przez 40minut. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Autorką przepisu jest Justyna Nawrocka z KGW W MODLISZEWIE „NOWOCZESNE PANIE”. 

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej typ 450
1 kostka margaryny „Kasia” w temp. pokojowej
3 łyżki cukru
5 żółtek (białka pozostawić do ubicia)
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1kg sera w wiaderku
2 jajka (1całe i 1 żółtko)
2 budynie śmietankowe bez cukru
¾ szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny „Kasia” w temp. pokojowej