Sernik Królewski
Przepis
Biszkopt kakaowy
Do miski dodajemy jajka, cukier i ubijamy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy do ubitych jaj, mieszamy. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 170 stopni góra i 180 stopni dół, 40 minut.
Masa
Rozpuszczamy masło, do miski dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, śmietankę, twaróg, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło. Mieszamy na jedną masę.
Upieczony biszkopt smarujemy marmoladą i wykładamy na niego masę serniczkową, sernik pieczemy w temp. 170 stopni góra i 150 stopni dół przez 2h.
Po upieczeniu, gdy sernik wystygnie, smarujemy go podgrzanym kajmakiem, następnie polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Autor przepisu: Hanna Piskorska
Składniki
Składniki na blachę 60 cm x 40 cm
Biszkopt kakaowy:
625 g jaja
400 g cukier
300 g mąka pszenna
225 g mąka ziemniaczana
13g proszek do pieczenia
50g kakao
Sernik Królewski
Biszkopt kakaowy 1 szt
3500 g twaróg
1200 ml śmietanka 36%
1150 g jaja
1100 g cukier
1100 ml mleko
250 g masła
180 g mąka ziemniaczana
100 g cukier waniliowy
1000 g marmolada
700 g kajmak
50 g biała czekolada
20 g płatki migdałowe