Sernik Królewski

Przepis

Biszkopt kakaowy

Do miski dodajemy jajka, cukier i ubijamy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy do ubitych jaj, mieszamy. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 170 stopni góra i 180 stopni dół, 40 minut.

 

Masa

Rozpuszczamy masło, do miski dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, śmietankę, twaróg, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło. Mieszamy na jedną masę.

Upieczony biszkopt smarujemy marmoladą i wykładamy na niego masę serniczkową, sernik pieczemy w temp. 170 stopni góra i 150 stopni dół przez 2h.

Po upieczeniu, gdy sernik wystygnie, smarujemy go podgrzanym kajmakiem, następnie polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Autor przepisu: Hanna Piskorska

Składniki

Składniki na blachę 60 cm x 40 cm

Biszkopt kakaowy:

625 g jaja

400 g cukier

300 g mąka pszenna

225 g mąka ziemniaczana

13g proszek do pieczenia

50g kakao

 

Sernik Królewski

Biszkopt kakaowy 1 szt

3500 g twaróg

1200 ml śmietanka 36%

1150 g jaja

1100 g cukier

1100 ml mleko

250 g masła

180 g mąka ziemniaczana

100 g cukier waniliowy

1000 g marmolada

700 g kajmak

50 g biała czekolada

20 g płatki migdałowe