Sernik królewski z bezą, orzechami i konfiturą pomarańczową na czekoladowym spodzie

Przepis

Spód

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier a zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.

Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu (!) ciągle mieszając. Odstawić z ognia, ostudzić.

Do oddzielnej miski wbić jajko, dodać masę czekoladową i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać.

Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.

Masa serowa

Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serkiem mascarpone, mąką i cukrem oraz cukrem waniliowym. Miksować przez około 1-2 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.

Wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na spód. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. Na około 15 minut przez końcem pieczenia, przygotować bezę.

Beza

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w małych dawkach, cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek i posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.

Autor przepisu: Donata Szymańska, kawiarnia Cafe reSzka z Buku

Składniki

Spód

70 g ciemnej czekolady

70 g miękkiego masła

4 łyżki cukru

1 jajko

40 g mąki

1/2 łyżeczki sody

4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów

 

Masa serowa

500 g tłustego twarogu zmielonego lub twarogu sernikowego

500 g serka mascarpone

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

3 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

5 jajek + 2 żółtka (2 białka wykorzystujemy do bezy)

1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%, najlepiej gęstej

 

Wierzch

1 słoiczek dżemu pomarańczowego

beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

orzechy włoskie