Sernik królewski

Przepis
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto – ja robię to mikserem. Ukulaj dwa wałeczki, każdy z nich włóż do osobnego woreczka foliowego. Zawiń dokładnie i włóż do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na ok. 45 minut.
Po tym czasie na wyłożoną papierem blaszkę utrzyj ciasto na dużych oczkach tarki. Rozgarnij ręką i rozłóż palcami lekko ugniatając tak, by nie było widać dna blaszki.
Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem, cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Dodaj żółtka jaj i ponownie wymieszaj. Dodawaj po trochu ser i mieszaj dokładnie mikserem. Na końcu dodaj budyń w proszku. W osobnym naczyniu ubij białka jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i ostatecznie dokładnie wymieszaj mikserem.
Wyłóż masę na blaszkę ze spodnią częścią ciasta. Wyrównaj łopatką lub łyżką. Następnie wyjmij z lodówki drugi wałeczek ciasta i utrzyj go na sernik. Ja trę zawsze na duży talerz i delikatnie przekładam ręką na masę.
Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem 45-50 minut.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony dwiepolowkijablka.pl
Składniki
Składniki (na średnią blaszkę):
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 6 czubatych łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 duże żółtka jaja kurzego
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 czubatych łyżek mąki wrocławskiej
Masa serowa:
- 1 kg twarogu śmietankowego w kostce
- 1 kostka masła (miękkiego)
- 3 jaja + białka z 2 jaj
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 12 czubatych łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy