Sernik królewski

Przepis

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto – ja robię to mikserem. Ukulaj dwa wałeczki, każdy z nich włóż do osobnego woreczka foliowego. Zawiń dokładnie i włóż do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na ok. 45 minut.

Po tym czasie na wyłożoną papierem blaszkę utrzyj ciasto na dużych oczkach tarki. Rozgarnij ręką i rozłóż palcami lekko ugniatając tak, by nie było widać dna blaszki.

Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem, cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Dodaj żółtka jaj i ponownie wymieszaj. Dodawaj po trochu ser i mieszaj dokładnie mikserem. Na końcu dodaj budyń w proszku. W osobnym naczyniu ubij białka jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i ostatecznie dokładnie wymieszaj mikserem.

Wyłóż masę na blaszkę ze spodnią częścią ciasta. Wyrównaj łopatką lub łyżką. Następnie wyjmij z lodówki drugi wałeczek ciasta i utrzyj go na sernik. Ja trę zawsze na duży talerz i delikatnie przekładam ręką na masę.

Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem 45-50 minut.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony dwiepolowkijablka.pl

Składniki

Składniki (na średnią blaszkę):

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże żółtka jaja kurzego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 czubatych łyżek mąki wrocławskiej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu śmietankowego w kostce
  • 1 kostka masła (miękkiego)
  • 3 jaja + białka z 2 jaj
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 12 czubatych łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy