Sernik miodowy
Przepis
Przygotowanie spodu:
Ciastka rozdrobnić nożem lub w malakserze. Dodać 50 ml roztopionego masła i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Żółtka utrzeć z miodem, dodać stopniowo ser, ziarna wanilii, mąkę i roztopione masło. Następnie delikatnie wmieszać pianę. Masę przełożyć do formy z ciastkami.
Piec w 160 stopniach przez koło 50 minut (zależy od wysokości masy). Warto umieścić w piekarniku naczynie z wodą na spodzie.
Orzechy posiekać i przesmażyć z miodem na patelni.
Upieczony sernik wystudzić i wyłożyć orzechy w miodzie.
Autorką przepisu jest p. Marta Ignasiak Kciuk z KGW w Błażejewie, uczestniczka w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Składniki:
½ kg twarogu białego tłustego, trzy razy mielonego
Łyżka mąki ziemniaczanej
120 ml miodu akacjowego
Dwie duże garście orzechów włoskich + trzy łyżki miodu spadziowego
50 g masła roztopionego
5 wiejskich jajek
5 płaskich łyżek cukru
150 g ciastek zbożowych + 50 g roztopionego masła
Pół laski wanilii