Sernik miodowy

Przepis

Przygotowanie spodu:

Ciastka rozdrobnić nożem lub w malakserze. Dodać 50 ml roztopionego masła i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.

Masa serowa:

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.

Żółtka utrzeć z miodem, dodać stopniowo ser, ziarna wanilii, mąkę i roztopione masło. Następnie delikatnie wmieszać pianę. Masę przełożyć do formy z ciastkami.

Piec w 160 stopniach przez koło 50 minut (zależy od wysokości masy). Warto umieścić w piekarniku naczynie z wodą na spodzie.

Orzechy posiekać i przesmażyć z miodem na patelni.

Upieczony sernik wystudzić i wyłożyć orzechy w miodzie.

Autorką przepisu jest p. Marta Ignasiak Kciuk z KGW w Błażejewie, uczestniczka w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

Składniki:

½ kg twarogu białego tłustego, trzy razy mielonego

Łyżka mąki ziemniaczanej

120 ml miodu akacjowego

Dwie duże garście orzechów włoskich + trzy łyżki miodu spadziowego

50 g masła roztopionego

5 wiejskich jajek

5 płaskich łyżek cukru

150 g ciastek zbożowych + 50 g roztopionego masła

Pół laski wanilii