Sernik Moniki

Przepis

Ciasto – wszystkie składniki razem zmiksować. Blaszkę natłuścić i posypać trochę mąką tortową. Wyłożyć ciasto do blaszki.

Masa – ser zmielić do konsystencji kwaśnej śmietany. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną utrzeć na puszystą masę za pomocą kulki w makutrze. Do utartej masy dodać zmielony ser, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do sera. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na ciasto w blaszce. Piec w piekarniku – 180 stopni przez 60-70 min. Przygotować lukier z mleka i cukru. Polać wystudzony sernik oraz posypać rodzynkami.

Autor przepisu: Monika Janasik, Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku

 

Składniki

Ciasto na spód:

1/2 szkl. cukru kryształ

1/2 kostki margaryny

3 szt. jajek wiejskich

1 szkl. mąki tortowej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

 

Masa:

1,35 kg sera pół tłustego

1 kostka margaryny

8 szt. jajek wiejskich

1 szt. cukier waniliowy

2 szkl. cukru kryształ

1/2 mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo lukier (mleko 3,2% + cukier puder)  

Rodzynki