Sernik Moniki
Przepis
Ciasto – wszystkie składniki razem zmiksować. Blaszkę natłuścić i posypać trochę mąką tortową. Wyłożyć ciasto do blaszki.
Masa – ser zmielić do konsystencji kwaśnej śmietany. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną utrzeć na puszystą masę za pomocą kulki w makutrze. Do utartej masy dodać zmielony ser, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do sera. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na ciasto w blaszce. Piec w piekarniku – 180 stopni przez 60-70 min. Przygotować lukier z mleka i cukru. Polać wystudzony sernik oraz posypać rodzynkami.
Autor przepisu: Monika Janasik, Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku
Składniki
Ciasto na spód:
1/2 szkl. cukru kryształ
1/2 kostki margaryny
3 szt. jajek wiejskich
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1,35 kg sera pół tłustego
1 kostka margaryny
8 szt. jajek wiejskich
1 szt. cukier waniliowy
2 szkl. cukru kryształ
1/2 mąki ziemniaczanej
Dodatkowo lukier (mleko 3,2% + cukier puder)
Rodzynki