Sernik z malinami

Przepis
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy na piasek. Wlewamy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i mocno dociskamy.
- Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Gotujemy około 1,5 l wody.
- Twaróg przekładamy do misy wsypujemy cukier i chwilę ucieramy. Wbijamy jaja i krótko miksujemy. Dodajemy śmietankę i mąkę, łączmy składniki.
- Przelewamy gotową masę na wcześniej przygotowany spód.
- Układamy na wierzchu świeże maliny lekko wciskając je w masę. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
- Sernik wstawimy do piekarnika i po 10 min zmniejszamy tem. do 120ºC. Pieczemy go przez 90 min. Po tym czasie wyjmujemy sernik. Gdy będzie zupełnie zimny polewamy sernik przygotowaną polewą.
Autorką przepisu są uczniowie, którzy uczą się 1 klasie w zawodzie kucharz w Cechowej Szkole Rzemieślniczej w Gnieźnie
Składniki
- Spód
- 250g ciasteczek herbatników
- 100g roztopionego masła
- Masa serowa
- 1000g twarogu
- 230g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 jaja
- 250ml śmietanki 30%
- 80g mąki pszennej
- 170 g świeżych malin
- Polewa
- 200g białej czekolady
- 100ml śmietanki 30%