Sernik z malinami

Przepis
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy na piasek. Wlewamy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i mocno dociskamy.
  • Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Gotujemy około 1,5 l wody.
  • Twaróg przekładamy do misy wsypujemy cukier i chwilę ucieramy. Wbijamy jaja i krótko miksujemy. Dodajemy śmietankę i mąkę, łączmy składniki.
  • Przelewamy gotową masę na wcześniej przygotowany spód.
  • Układamy na wierzchu świeże maliny lekko wciskając je w masę. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
  • Sernik wstawimy do piekarnika i po 10 min zmniejszamy tem. do 120ºC. Pieczemy go przez 90 min. Po tym czasie wyjmujemy sernik. Gdy będzie zupełnie zimny polewamy sernik przygotowaną polewą.

Autorką przepisu są uczniowie, którzy uczą się 1 klasie w zawodzie kucharz w Cechowej Szkole Rzemieślniczej w Gnieźnie

Składniki
  • Spód
  • 250g ciasteczek herbatników
  • 100g roztopionego masła
  • Masa serowa
  • 1000g twarogu
  • 230g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jaja
  • 250ml śmietanki 30%
  • 80g mąki pszennej
  • 170 g świeżych malin
  • Polewa
  • 200g białej czekolady
  • 100ml śmietanki 30%