Sernik z pyrami
Przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO NA SPÓD:
Połączyć składniki, wyrobić ciasto i rozłożyć na blaszkę.
MASA SEROWA:
Białka ubić z 0,5 szkl. Cukru, na koniec dodając rodzynki.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, dodać ubite białka z rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na spód. Piec około 1 – 1,5 godz. W temp. 180/200 stopni
Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczki w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA:
1 kg. Sera
0,5 kg ziemniaków ( ugotować i rozdusić jak są ciepłe)
0,5 szkl. Cukru
1 kostka masła
1,5 łyż. proszku do pieczenia
8 żółtek
0,5 szkl. Rodzynek
CIASTO NA SPÓD:
30 dag Mąki
¾ kostki masła
¾ szkl. cukru
2 łyż. proszku do pieczenia