Sernik z pyrami

Przepis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO NA SPÓD:

Połączyć składniki, wyrobić ciasto i rozłożyć na blaszkę.

MASA SEROWA:

Białka ubić z 0,5 szkl. Cukru, na koniec dodając rodzynki.

Wszystkie składniki wymieszać mikserem, dodać ubite białka z rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na spód. Piec około 1 – 1,5 godz. W temp. 180/200 stopni

 

Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczki w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA:

1 kg. Sera

0,5 kg ziemniaków ( ugotować i rozdusić jak są ciepłe)

0,5 szkl. Cukru

1 kostka masła

1,5 łyż.  proszku do pieczenia

8 żółtek

0,5 szkl. Rodzynek

 

CIASTO NA SPÓD:

30 dag Mąki

¾ kostki masła

¾ szkl. cukru

2 łyż. proszku do pieczenia