Śledź po japońsku

Przepis
W jednej misce umieść razem: pół szklanki odsączonego z zalewy groszku konserwowego; pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego; drobno posiekany kawałek czerwonej cebuli lub pora (cebulę polecam sparzyć po posiekaniu wrzątkiem); pełną łyżkę dobrej jakości majonezu. Wymieszaj wszystkie składniki. Potrzebujesz dwa pojedyncze, szersze filety śledziowe. Jeśli używasz filetów z solanki, to przed przekrojeniem należy je przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno słone są śledzie. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach zmień wodę na nową. Czynność powtarzaj do trzech razy. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym. Po osuszeniu przekrój je wzdłuż na pół (na dwa paski). Jeśli masz filety z oleju, to tylko dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym i przetnij. Takich filetów śledziowych nie trzeba moczyć w wodzie. Ugotuj dwa jajka na twardo. Obierz jajka i przekrój na pół, tak jak na zdjęciu. Paskami z filetów śledziowych owiń każdą połówkę jajka. Tak przygotowane połówki jajek owinięte paskami z filetów śledziowych umieść w naczyniu z wymieszaną wcześniej sałatką. Łączenie obu końców filetów zamaskuj listkami drobnej sałaty, sałaty, rukoli lub natką pietruszki. Na środek każdego jajka wyłóż po małym kleksie majonezu. Całość możesz posypać na koniec świeżo mielonym pieprzem lub ulubionymi suszonymi ziołami.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony AniaGotuje.pl
Składniki
- 2 pojedyncze filety śledziowe – około 120 g
- 2 średnie jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki groszku konserwowego – 100 g
- 1/4 średniej czerwonej cebuli – 30 g
- 1 kiszony ogórek – 60 g
- 2 łyżki dobrego majonezu