Śledź po ostrowsku

Przepis

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Krótko przesmażyć na oleju pozostałym po odsączeniu pomidorów suszonych, dodać koncentrat pomidorowy, wyłączyć ogień. Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, ocet, pokrojone orzechy, wcześniej lekko zrumienione na patelni oraz rodzynki Jumbo i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Osączone filety śledziowe pokroić skośnie na kawałki, przekładać warstwowo z sosem do miski lub słoika. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

 

Przepis autorstwa Agnieszki Gawareckiej i uczniów z klasy I w zawodzie TŻiUG w Ostrowie Wielkopolskim

Składniki

Na 7 porcji:

filety śledziowe w oleju – 1,5 kg

cebula – 4 szt.

koncentrat pomidorowy – 6 łyżek

suszone pomidory w oleju – 0,3 kg

ocet jabłkowy lub winny – 6 łyżek

orzechy włoskie – 0,2 kg

rodzynki Jumbo – 0,2 kg

sól, pieprz do smaku