Śledź pod szubą – ukraińska sałatka śledziowa

Przepis

Ukraińska sałatka śledziowa ma bardzo tradycyjny skład. Co więcej, przygotowywana jest z tanich i powszechnie dostępnych produktów. Najlepiej jest przygotowywać ją w przeźroczystym naczyniu (aby móc idealnie wyeksponować warstwy) lub na płaskim talerzu.

Głównym składnikiem sałatki jest oczywiście śledź, najlepiej solony, którego należy drobno posiekać. Jest on pierwszą warstwą sałatki. Następnie układa się starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki, drobno posiekaną cebulkę i jajka na twardo. Istnieje także wersja, gdzie pierwszą warstwę stanowią ziemniaki, dalej układa się śledzie i cebulkę. Ostatnią górną i jednocześnie najważniejszą warstwę stanowią ugotowane i starte na tarce buraki ćwikłowe. Wierzch sałatki należy starannie i dokładnie posmarować majonezem. Wymieszane z majonezem buraki ćwikłowe nadają sałatce intensywny, wręcz królewski, purpurowy kolor.

Teraz nie pozostaje nic innego jak udekorować sałatkę zieleniną, np. pietruszką i różami z plasterków gotowanego buraka. Przed podaniem sałatkę dobrze jest wstawić na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki zdążyły się połączyć.

W innych wariantach bądź w zależności od regionu, w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony barszczukrainski.pl

Składniki
  • śledź solony
  • gotowane ziemniaki
  • cebulka
  • jaja na twardo
  • ugotowane buraki ćwikłowe
  • majonez
  • nać pietruszki do dekoracji