Śledź z cebulą i jabłkiem

Przepis

Śledzia mleczaka moczyć w zimnej nią wodzie 24 godz., zmieniając wodę kilka razy. Aby miał delikatniejszy smak, można go moczyć w mleku. Wyjąć mlecz, posiekać bardzo drobno z obranym jak winnym jabłkiem i cebulą, dodać do smaku sok cytrynowy, ułożyć posiekaną masę na małym półmisku. Ściągnąć ze śledzia skórkę, odjąć główkę, rozciąć przez grzbiet na połowy, usunąć ości, ułożyć obie połówki z dwóch stron przy posiekanym mleczku, skropić sokiem cytrynowym.

Przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

 

 

Składniki
  • 1 śledź mleczak
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 dag oliwy