Śledzie nadziewane

Przepis

Śledzie moczyć przez całą dobę, wypatroszyć, oczyścić w środku, nie ściągać skórki, bo rozlecą się w smażeniu. Na nadzienie przetrzeć mleczko przez sito, udusić posiekaną cebulę w maśle, włożyć do mleczka, dodać zieloną pietruszkę, korzenie, tartą bułkę i żółtka, wymieszać, nadziewać tą masą śledzie, panierować w mące, białku i zrumienić na maśle. Podać z ziemniaczaną sałatką lub obłożyć na półmisku ziemniakami. Podać oddzielnie sos chrzanowy. Można również wymoczone śledzie rozdzielić na połówki, potem podzielić na cząstki, panierować w mące, jajku i bułeczce, na tłuszczu i obłożyć nimi usmażyć kwaśną kapustę.

Przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 4 śledzie
  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 1/8 1 bułki
  • zielona pietruszka
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
  • mleczko ze śledzi na nadzienie
  • mąka
  • 1 jajo
  • tarta bułka do panierowania
  • 6 dag masła do smażenia