Śledzie po myśliwsku
Przepis
Suszone grzyby namocz (na noc lub ok. 2 godzin) w zimnej wodzie. Grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości (ok. 20 minut), odcedź, zachowaj wywar z grzybów. Pokrój w paseczki. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju (cebula nie może być przyrumieniona, tylko poduszona, lekko przezroczysta – najlepiej podczas smażenia lekko ją posolić i podlać odrobiną wody). Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby, rozrzedź wywarem grzybowym – powinna powstać gęsta masa. Przypraw do smaku solą (niedużo, bo śledzie są słone), pieprzem i ziołami, ewentualnie dodaj szczyptę cukru, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Zagotuj mieszając, odstaw do wystudzenia. Gdy masa cebulowo-grzybowa całkowicie wystygnie, nakładaj do słoja na przemian warstwę śledzi i warstwę masy (śledzie można też od razu wymieszać z masą cebulowo-grzybową).
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony beszamel.se.pl
Składniki
- 5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych, (jak moczyć śledzie? sprawdź tutaj.)
- 4-5 cebul
- spora garść suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- cukier
- pieprz
- po sporej szczypcie tymianku, majeranku i oregano
- olej do smażenia