Śledzie po sułtańsku

Przepis
Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zmieniać wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki. Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia czasu.
Wskazówka: Zamiast kupować śledzie z solanki (z wiaderka) i je płukać, można użyć gotowych już śledzi (w oleju, marynowanych, sprzedawanych na tackach zamykanych próżniowo).
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony kwestiasmaku.com
Składniki
- 4 filety śledziowe (400 g)
- 3 łyżki octu 10%
- 80 g rodzynek
- 2 cebule
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu