Śledzie w marynacie

Przepis
Śledzie z mleczkiem wymoczyć, ściągnąć skórki, mleczko odłożyć na sos, wypatroszyć, zawinąć śledzie w czysty papier wysmarowany masłem, wsunąć na blasze do piekarnika, piec wolno kwadrans, polewając często po wierzchu masłem. Upieczone śledzie ostudzić, pociąć na ukośne cząstki, ułożyć w małej salaterce, zalać marynatą. Prze- trzeć mleczko przez sito, rozetrzeć z oli- wą, dodać sok cytrynowy, posiekane szalotki, zieloną pietruszkę, listki bobkowe, dobrze wymieszać, zalać śledzie. Po godzinie można je podawać.
Przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 4 śledzie
- 6 dag masła
- 1 łyżeczka zielonej pietruszki
- 4 szalotki
- 2 listki bobkowe
- 3 pełne łyżki oliwy
- 2 cytryny