Śledzie w marynacie

Przepis

Śledzie z mleczkiem wymoczyć, ściągnąć skórki, mleczko odłożyć na sos, wypatroszyć, zawinąć śledzie w czysty papier wysmarowany masłem, wsunąć na blasze do piekarnika, piec wolno kwadrans, polewając często po wierzchu masłem. Upieczone śledzie ostudzić, pociąć na ukośne cząstki, ułożyć w małej salaterce, zalać marynatą. Prze- trzeć mleczko przez sito, rozetrzeć z oli- wą, dodać sok cytrynowy, posiekane szalotki, zieloną pietruszkę, listki bobkowe, dobrze wymieszać, zalać śledzie. Po godzinie można je podawać.

Przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 4 śledzie
  • 6 dag masła
  • 1 łyżeczka zielonej pietruszki
  • 4 szalotki
  • 2 listki bobkowe
  • 3 pełne łyżki oliwy
  • 2 cytryny