Śledzie w oliwie z musztardą

Przepis

Z wymytych śledzi ściągnąć skórkę, usunąć ości, przeciąć na połowy, odciąć główkę i ogon. Posmarować wewnątrz musztardą, zawinąć w rulon, spiąć patyczkiem. Układać w słoju warstwami, na każdą warstwę wsypać kilka ziaren pieprzu, włożyć kawałek listka bobkowego i polać oliwą. Nie należy układać zbyt ciasno, aby każdy śledź otoczony był oliwą. Po kilku dniach śledzie są wyborne. Podaje się z cytryną na przekąskę przed obiadem.

Przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 4 śledzie
  • 4 dag musztardy francuskiej
  • 4 listki bobkowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 dag oliwy