Śledzik po kołobrzesku

Przepis
Zagotuj składniki na marynatę. Wystudź zalej zalewą śledzie i trzymaj 3 dni w lodówce. Codziennie przemieszaj, żeby dobrze się zamarynowały.Wylej zalewę śledzie osusz. Cebule pokrój w piórka. Układaj w misce warstwami cebula, śledź i posypuj pieprzem i papryka. Na koniec ułóż warstwę cebuli. Wlej olej rzepakowy i wrzuć kolorowy pieprz. Marynuj 1 dzień. Po tym czasie śledzie są gotowe do zjedzenia.
Informacja: Śledzik kołobrzeski jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
Przepis pochodzi ze strony doradcasmaku.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Marynata
- woda 3,5 litra
- ocet 10 % 0,5 litra
- Sól morska jodowana drobnoziarnista 9 łyżek
- cukier 6 łyżek
- ziele angielskie 10 sztuk
- Liść laurowy suszony 5 sztuk
śledź bałtycki filet
- filet śledzia 2 kilogramy
Składniki do potrawy
- śledź bałtycki filet marynowany 2 kilogramy
- olej rzepakowy 2 szklanki
- cebula biała 10 sztuk
- Pieprz kolorowy ziarnisty 30 sztuk
- Papryka słodka mielona 1/2 opakowania
- Pieprz czarny mielony 1/4 opakowania