Śledzik po kołobrzesku

Przepis

Zagotuj składniki na marynatę. Wystudź zalej zalewą śledzie i trzymaj 3 dni w lodówce. Codziennie przemieszaj, żeby dobrze się zamarynowały.Wylej zalewę śledzie osusz. Cebule pokrój w piórka. Układaj w misce warstwami cebula, śledź i posypuj pieprzem i papryka. Na koniec ułóż warstwę cebuli. Wlej olej rzepakowy i wrzuć kolorowy pieprz. Marynuj 1 dzień. Po tym czasie śledzie są gotowe do zjedzenia.

 

Informacja: Śledzik kołobrzeski jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych

 

Przepis pochodzi ze strony doradcasmaku.pl

fot. ilustracyjne canva.com

 

Składniki

Marynata

  • woda 3,5 litra
  • ocet 10 % 0,5 litra
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista 9 łyżek
  • cukier 6 łyżek
  • ziele angielskie 10 sztuk
  • Liść laurowy suszony 5 sztuk

śledź bałtycki filet

  • filet śledzia 2 kilogramy

Składniki do potrawy

  • śledź bałtycki filet marynowany 2 kilogramy
  • olej rzepakowy 2 szklanki
  • cebula biała 10 sztuk
  • Pieprz kolorowy ziarnisty 30 sztuk
  • Papryka słodka mielona 1/2 opakowania
  • Pieprz czarny mielony 1/4 opakowania