Ślimaki nadziewane
Przepis
Kupić na targu specjalny gatunek jadalnych ślimaków. Wrzucić je do gorącej , posolonej wody, a gdy ślimaki wyjdą ze skorup, wybrać wszystkie muszelki, ślimaki zaś, dodawszy trochę cebuli, kilka pieczarek, pół łyżki masła dusić pod nakryciem przez pół godziny. Dodać bułkę namoczoną w mleku, dobrze wyciśniętą, dwa całe jaja, trochę surowego masła, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wymieszać razem, napełniać tym farszem muszelki ze ślimaków, polać każdą masłem z przyrumienioną bułeczką, ułożyć na półmisku i wstawić na 10 minut do pieca.
Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej, Warszawa 2012, na podstawie wydania z 1917 roku.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- ślimaki jadalne
- soda
- sól
- cebula
- pieczarki
- masło
- bułka
- mleko
- 2 jaja
- pieprz
- gałka muszkatołowa