Ślimaki nadziewane

Przepis

Kupić na targu specjalny gatunek jadalnych ślimaków. Wrzucić je do gorącej , posolonej wody, a gdy ślimaki wyjdą ze skorup, wybrać wszystkie muszelki, ślimaki zaś, dodawszy trochę cebuli, kilka pieczarek, pół łyżki masła dusić pod nakryciem przez pół godziny. Dodać bułkę namoczoną w mleku, dobrze wyciśniętą, dwa całe jaja, trochę surowego masła, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wymieszać razem, napełniać tym farszem muszelki ze ślimaków, polać każdą masłem z przyrumienioną bułeczką, ułożyć na półmisku i wstawić na 10 minut do pieca.

Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej, Warszawa 2012, na podstawie wydania z 1917 roku.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • ślimaki jadalne
  • soda
  • sól
  • cebula
  • pieczarki
  • masło
  • bułka
  • mleko
  • 2 jaja
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa