Ślimaki smażone ( Escargots frits)

Przepis

Wrzucić ślimaki do gorącej słonej wody (w oryginale na gorącą, słoną wodę), a gdy wyjdą zagotować je raz, wyjąć, obsuszyć, a potem zmaczać w rozbitym jajku, otaczać (w oryginale otarzać) w tartej bułce, smażyć we fryturze lub rozgrzanym (w oryginale rozpalonym) maśle. Ułożyć na talerzu (w oryginale serwecie), ubrać gałązkami zielonej, smażone pietruszki i cytryną pokrajana w plasterki.

 

Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej, Warszawa 2012, na podstawie wydania z 1917 roku.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • ślimaki
  • woda
  • sól
  • jajko
  • tarta bułka
  • frytura
  • masło
  • cytryna i nać pietruszki do dekoracji