Ślimaki smażone ( Escargots frits)
Przepis
Wrzucić ślimaki do gorącej słonej wody (w oryginale na gorącą, słoną wodę), a gdy wyjdą zagotować je raz, wyjąć, obsuszyć, a potem zmaczać w rozbitym jajku, otaczać (w oryginale otarzać) w tartej bułce, smażyć we fryturze lub rozgrzanym (w oryginale rozpalonym) maśle. Ułożyć na talerzu (w oryginale serwecie), ubrać gałązkami zielonej, smażone pietruszki i cytryną pokrajana w plasterki.
Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej, Warszawa 2012, na podstawie wydania z 1917 roku.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- ślimaki
- woda
- sól
- jajko
- tarta bułka
- frytura
- masło
- cytryna i nać pietruszki do dekoracji