Smarowidło z soczewicy z jabłkiem
Przepis
Smarowidło z soczewicy z jabłkiem
Soczewicę porządnie opłukać, ugotować z łyżeczką kurkumy. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić niedbale. Podsmażyć na nagrzanym oleju wymieszanym z solidną ilością przypraw (czubryca, przyprawa do sałatek) od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pokroić w dużą kostkę pomidora. dorzucić na patelnię. Smażyć jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie umyć i pokroić jabłko, dorzucić na patelnię. Pozostawić na patelni jeszcze z 2 minuty. Wszystko ostudzić. Zblendować składniki z patelni razem z soczewicą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Przepis pochodzi ze strony agamasmaka.pl
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
1 większy, słodki pomidor (może być malinowy)
1 duża cebula czerwona
1 duże, słodkie jabłko
1 pęczek świeżej natki pietruszki
10 kopiastych łyżek ugotowanej i ostudzonej soczewicy czerwonej (waga ugotowanej: ok. 500 g)
Zioła i przyprawy:
czerwona czubryca, przyprawa do sałatek (cząber, gałka muszkatołowa, lubczyk, szałwia, papryka, pieprz czarny, tymianek, majeranek, macierzanka, ziele angielskie, warzywa), pieprz i sól do smaku, łyżeczka kurkumy, 2-3 łyżeczki oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury