Smażone pyrki z maślanką

Przepis

Ziemniaki obrać ugotować. Ostudzić. Można je ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę lub paski. Stopić na patelni, aby nabrał złotego koloru. Jeśli jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawania smalcu. Ja dodaję zwykle ok 1 łyżki. Cebulę posiekać w piórka i dodać do podsmażonego boczku. Zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, ostrożnie przewracając drewnianą łopatką, aby się nie pokruszyły. Smażyć do momentu, aż się zezłocą. Dodać nieco pieprzu i ewentualnie posolić. Przyprawiamy według własnego uznania .Po wyłożeniu  na talerze i posypujemy  posiekanym koprem. Ziemniaki podawać z kubkiem schłodzonej maślanki.


Przepis z archiwum Grażyny Manikowskiej-Krawiec i Tadeusza Panowicza.
Składniki

1 kg ziemniaków

20 dag boczku wędzonego (parzonego)

1 duża cebula

1 łyżka smalcu

świeży koper

sól, pieprz