Soljanka (Zupa rybna)

Przepis

Na maśle smażymy bardzo drobno posiekaną cebulkę do zezłocenia, dodajemy mąką na jasną zasmażkę dokładnie ją mieszając. Gasimy ogień i dolewamy wody spod ogórków stale mieszając i wlewamy ją do garnka i dolewamy bulionu. Dodajemy rybę pokrojone w kawałki ok. 5 cm oliwki, grzyby marynowane, kapary, solimy i pieprzymy i stawiamy na gazie i gotujemy. Na patelni obsmażamy starte ogórki kiszone razem z przecierem pomidorowym mieszając je razem i dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu 30-40 min. Zupę podajemy z plasterkiem cytryny i posypujemy wierzch koperkiem.

 

Przepis pochodzi ze strony podroze-kulinarne.com, na której zebrane są przepisy z programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” ; fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

600g filetów rybnych z łososia, tołpygi, sandacz powinien być jesiotr
1 łyżka mąki do zasmażki
2 łyżki przecieru pomidorowego
300g zielonych oliwek
3-4 marynowane grzyby (prawdziwki lub podgrzybki) drobno pokrojone
1 łyżka kaparów,
3 ogórki kiszone starty
1 szklanka wody spod ogórków
drobno posiekany koperek
2 l  bulionu z kurczaka (mięsnego lub rybnego)
sól, pieprz
2  listki laurowe
0,5 cytryny,
1 cebula
2 łyżki masła