Sos z suszonych grzybów

Przepis

Sos z suszonych grzybów

Grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny. Pokroić w paski i zagotować w tej samej wodzie. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Dodać do pozostałych grzybów i gotować przez 20 min. Dopraw. W śmietanie rozmieszać mąkę, dodać parę łyżek gorącego wywaru grzybowego, rozmieszać na gładko, dodać do grzybów, zagotować cały czas mieszając. Dodać maggi do smaku. Gotować przez 5 min., aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać zieleniną.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

50 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)

ok. 200 g pieczarek

1/3 szklanki śmietany

2 łyżki mąki ziemniaczanej(opcjonalnie)

szczypiorek lub pietruszka do dekoracji

sól i pieprz do smaku