Sowa w walcu z sumakiem
Przepis
Suszone sowy układam na desce i wycinam w nich koła. Walca tańczy się po kole dlatego tak nazwałam tę przystawkę. Grzyby namaczam w mleku, później panieruję je i smażę.
Krem z kaszy manny:
Mleko z ulubionymi przyprawami oraz z sumakiem zagotować i delikatnie wsypywać kaszę. Mieszać żeby nie było grudek. Wystudzić dodać masło.
Na talerzu układać sowę, w środku krem (można łyżeczką albo używając szprycy), na wierzch kapelusik. Sumak ma lekko kwaskowy smak więc będzie się komponował z dobrze doprawiona sową. Perełki sumaka to ziarenka, których nie mielę ale zostawiam sobie do dekoracji. Na talerzu przypominają owoce granatu albo rubiny. Razem z dzika sową wierzę, że tworzą udana parę do walca.
Autorką przepisu oraz zdjęć jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Suszona sowa
Buła tarta z ulubionymi przyprawami
Kasza manna – 6 łyżek
Mleko – około 3 szklanek
Masło – 100-150 g
Sumak – zmielony i w perełkach
Sól z Kłodawy, pieprz, suszony liść chrzanu