Staropolska zupa cebulowa z diablotkami

Przepis

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem do zezłocenia się cebuli na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać bulion i gotować pod przykryciem razem ok. 15 minut. Zblendować zupę i ewentualnie przetrzeć przez sitko.

Przygotować zasmażkę: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i mieszając na małym ogniu czekać, aż mąka się zarumieni. Zasmażkę dodać do zupy i gotować zupę mieszając. Dodać 2 łyżki startego drobno sera Stare Złoto (w typie parmezanu) i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przygotować diablotki, czyli grzanki: pokroić bagietkę na plasterki grubości 0,5 cm. Posmarować z obu stron masłem. Na połowę grzanek utrzeć na wierzch ser Gold. Na drugą połowę położyć grubo pastę z sera Stare Złoto i żółtek (na 1 żółtko  ok. 3 łyżki sera). Grzanki upiec w grillu elektrycznym lub piekarniku (na blachę wyłożyć papier do pieczenia).

Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub miseczek/salaterek. Na wierzch układamy grzanki (2-3 sztuk). Grzanki z serem Stare Złoto posypujemy listkami świeżego tymianku), zaś te drugie odrobiną papryki czerwonej w proszku. Tak przygotowaną zupę podajemy od razu.

Grzanki można podawać osobno, na odrębnym talerzyku.

 

Autorką przepisu jest Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która przygotowywała zupę w programie „Wspólne popołudnie” TVP3 Poznań dnia 12.09.2025 r. Receptura inspirowana jest przepisami z książek Marii Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna Książka Kucharska” oraz „Praktycznej kuchni dla młodych gospodyń” Róży Makarewiczowej sprzed ponad 100 lat. Pokaz kulinarny został zrealizowany w ramach promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • 700 ml bulionu warzywnego, ew. rosołu
  • dużych cebul
  • 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z Olejarni Kierzek (Tarnowo Podgórne)
  • 1 bagietka z Piekarni – Cukierni NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz)
  • 0,5 kostki masła z Mleczarni w Buku
  • ser Gold oraz Stare Złoto z Serowarni Golęczewo (gm. Suchy Las)
  • 2 żółtka
  • Łyżka mąki pszennej
  • Gałązki świeżego tymianku do dekoracji
  • Sól, pieprz, słodka papryka w proszku.