Strudel czekoladowy

Przepis

Ciasto

Rozmieszać drożdże z ciepłą wodą i łyżeczką cukru, gdy urosną, wlać do miski przesianą mąkę, dodać jajo, sól i 5 dag roztopionego masła, zagnieść ciepłą wodą niezbyt twarde ciasto, rozstawić przykryte na godzinę, następnie wałkować, przełożyć masłem, przykryć ciastem i wałkować podsypując mąką. Czynność te powtórzyć cztery razy; rozwałkowane ciasto posmarować masą czekoladową.

Masa czekoladowa

Utrzeć masło z cukrem, dodać rozgrzaną czekoladę, wanilię i żółtka, ucierać dokładnie, zmieszać z poszatkowanymi migdałami i ubitą pianą, zwinąć strudel, pokropić masłem i upiec w piekarniku, po upieczeniu posypać cukrem.

 

Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Ciasto:

  • 1,2 kg mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag masła

Masa czekoladowa:

  • 4 dag masła
  • 4 jaja
  • 8 dag czekolady
  • 8 dag cukru
  • 8 dag migdałów
  • wanilia
  • 4 dag masła do pokropienia