Strudel z jabłkami
Przepis
Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy, jak na pierogi. Do przesianej mąki dodaje sół, jajo, ocet i oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając do niego letnią wodę. Wyrabiamy je długo, aż zaczną na nim powstawać pęcherzyki powietrza, powinno być luźniejsze niż ciasto na pierogi. Przykrywamy ciasto na stolnicy ciepłą, najlepiej glinianą miską i przystępujemy do przygotowania nadzienia jabłkowego: jabłka obieramy ze skórki i drobno szatkujemy. Po 30 minutach, gdy ciasto trochę podrośnie, kładziemy na stole obrus i posypujemy go mąką. Na środku obrusa kładziemy ciasto i po posmarowaniu go ciepłym masłem zaczynamy ciasto rozciągać tak długo, aż zajmie prawie cały obrus. Wtedy należy je pozostawić do obeschnięcia. Potem smarujemy je przyrumienioną na maśle tartą bułką, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy jabłka wymieszane z rodzynkami i znowu sypiemy cukier i cynamon. Pomagając sobie obrusem, staramy się zawinąć siato (od strony posypanej jabłkami)z nadzieniem na wałek, podwijamy końce, Gotowy strudel układamy na wysmarowanej masłem blasze, polewamy roztopionym masłem i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia dobrze jest skraplać strudel masłem, a gdy się już częściowo wypiecze, podlać go kwaśną śmietaną. Po upieczeniu posypujemy strudel cukrem albo cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z wydawnictwa Gazety Wyborczej pt. Potrawy na Wigilię i Święta czyli jak przeżyć Święta i jeszcze mieć z tego przyjemność. Maciej Kuroń.
[fot. ilustracyjne canva.com]
Składniki
250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
0,5 szklanki wody
1 jajo
50 g cukru (najlepiej cukru pudru)
łyżka oliwy
odrobina octu (mała łyżeczka)
szczypta soli
roztopione masło (50 g) do rozciągania ciasta
Masa jabłkowa:
750g jabłek
50g masła
ok. 80 g bułki tartej
rodzynki, cynamon, cukier do smaku