Strudel z kapustą, grzybami i orzechami włoskimi

Przepis
Ciasto:
75 gram masła rozpuszczam; w wodzie rozpuszczam sól- dodaje do krupczatki i mąki pszennej, wyrabiam. Ciasto zawinięte w folie chłodzę 2 godziny w lodówce. Masło rozwałkowuję pomiędzy folią w formie prostokąta i też chłodzę. Zawijam masło w ciasto i rozwałkowuje w prostokącie, składam na 3 części i kolejny raz schładzam ciasto 2godziny w lodówce. Obracając ciasto i rozwałkowując na różne strony, czynność powtarzam kilkukrotnie (u mnie były to 2 dni).
Farsz:
Kapustę przepłukuję, szatkuje, grzyby gotuje do miękkości, wszystko razem gotuje z 2 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela anielskiego, podlewam wodą od gotowania grzybów, gotuję ok pół godziny, aby smaki się przeszły, na koniec doprawiam pieprzem. Woda musi dość mocno odparować, jeśli nie chcemy, aby farsz „wylewał się z ciasta”.
Na rozwałkowane ciasto układam farsz i zwijam jak roladę, układam łączeniem do dołu. Wierzch smaruje roztrzepanym jakiem i układam kilka orzechów włoskich. Piekę w 210 stopniach z termoobiegiem ok 25 min. Ciasto trzeba obserwować. Gdy zaczyna się mocniej przypiekać, można pod koniec pieczenia osłonić je od góry blaszką.
Sos:
Borowiki gotuje do miękkości, podsmażam na maśle z cebulką na patelni, dodaje słodką śmietankę, doprawiam pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dodaje małą gałązkę rozmarynu. Całość zaciągam odrobiną mąki, aby sos był gęstszy.
Autorką przepisu oraz zdjęć jest p. Eliza Krzeszkiewicz, laureatka III miejsca w konkursie na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Ciasto:
- 100 ml zimnej wody
- 0,5 łyżki soli
- 250 g masła
- 75 g mąki krupczatki
- 125 g mąki pszennej
Farsz:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- Suszone podgrzybki ok 20gram
- Orzechy włoskie ok20 gram
Sos borowikowy do polania:
- Borowiki suszone ok 15 gram
- Słodka śmietanka 30% 200ml
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki mąki
- 0,5 małej cebuli
- Świeży rozmaryn