Świąteczna fasola

Przepis

Ziarna fasoli przebrać i namoczyć, zostawić na noc. Rano odlać wodę z moczenia i zalać fasolkę świeżą wodą (nie za dużo) i wrzucić majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę, potem dodać obrane i pokrojone warzywa w kawałki wielkości ziaren fasoli. Należy często mieszać i nie dopuszczać, by się przypaliło. Dodać łyżkę oleju. Na pozostałym oleju usmażyć na złoto cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Dodać soli, podlać wodą, chwilę potrzymać na małym ogniu, a następnie wlać wszystko do garnka z fasolą. Pod koniec doprawić solą i dobrze wymieszać. Gotowa fasola zaczyna pękać.

Autorem przepisu oraz zdjęć jest p. Wiesław Sałkiewicz z Poznania, uczestnik konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Przepis otrzymał wyróżnienie w w/w konkursie.

Składniki
  • 0,5 kg fasoli białej perłowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ziarna angielskie
  • spora gałązka majeranku
  • sól