Szagówki
Przepis
Szagówki
Kluski z ziemniaków i mąki, zwane w innych częściach Polski kopytkami. W poznańskiem nazywane szagówkami, bo to kluski krojone z wałków ciasta na ukos, czyli „na szagę”. Wspaniały dodatek do wszelkich mięs podawanych z sosem, albo podobnie jak szare kluchy, potrawa do zjedzenia z dodatkiem skwarek, czy zasmażanej kapusty.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i rozcisnąć na masę. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego cienki wałek. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5 cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutkę po wypłynięciu.
Przepis pochodzi ze strony przyslijprzepis.pl
Składniki
800 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/4 szklanki słodkiej śmietanki