Szare kluchy
Przepis
Szare kluchy
Czy ktoś z mieszkańców Wielkopolski a tym samym Powiatu Poznańskiego wyobraża sobie, że z ich jadłospisu znikają szare kluchy? Pewnie nie, gdyż jest to potrawa,która jest nieodzownym elementem kulinarnym tego regionu. 11 maja 2007 r. została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce używając drobnych oczek. Odciskamy nadmiar wody do miski, używając do tego ściereczki bawełnianej. Do masy ziemniaczanej dodajemy jaja, mąkę oraz sól. Odlewamy wodę z miseczki, w której na dnie zgromadziła się mączka ze startych ziemniaków. Dodajemy ją do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Jeśli masa będzie za rzadka należy dodać mąki pszennej. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Na pokrywce bądź desce do krojenia kładziemy porcję ciasta. Łyżką odrywamy małe kawałki kładąc je na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni dodając olej.Mieszamy dodając do smaku pieprz.
Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
Składniki
1,5 kg ziemniaków, typ kulinarny B i C
pół szklanki mąki pszennej
2 jaja
sól
pieprz
boczek
cebula
olej