Szparagi kiszone

Przepis
Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce. Przygotować zalewę: zagotować wodę, rozpuścić w niej łyżkę soli. W słoiku ułożyć szparagi przekładając je liśćmi porzeczki i koprem, dodać obrany czosnek i pokrojony w słupki chrzan. Zalać gorącą zalewą, zakręcić, słoiki postawić na przykrywkach do ostygnięciach. Szparagi są ukiszone po około 5 dniach. Im dłużej postoją, tym będą kwaśniejsze.
Szparag kiszony pakosławski to produkt wpisany w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Warzywa i owoce w woj. wielkopolskim.
Przepis pochodzi ze strony www.wielkopolska-country.pl. fot. ilustracyjne canva.com.
Składniki
- pęczek białych szparagów
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązka świeżego kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 liści porzeczki