Szparagi kiszone

Przepis

Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce. Przygotować zalewę: zagotować wodę, rozpuścić w niej łyżkę soli. W słoiku ułożyć szparagi przekładając je liśćmi porzeczki i koprem, dodać obrany czosnek i pokrojony w słupki chrzan. Zalać gorącą zalewą, zakręcić, słoiki postawić na przykrywkach do ostygnięciach. Szparagi są ukiszone po około 5 dniach. Im dłużej postoją, tym będą kwaśniejsze.

 

Szparag kiszony pakosławski to produkt wpisany w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Warzywa i owoce w woj. wielkopolskim.

Przepis pochodzi ze strony www.wielkopolska-country.pl. fot. ilustracyjne canva.com.

Składniki
  • pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • kawałek korzenia chrzanu
  • gałązka świeżego kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-5 liści porzeczki