Szparagi w boczku z patelni lub grilla
Przepis
- Szparagi umyj, odłam twarde końce. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.
- Szparagi w boczku smaż na patelni, na patelni grillowej lub na grillu, aż boczek się przyrumieni. Można je również wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180°C lub do zrumienienia.
- Wymieszaj składniki sosu, połącz go z oliwą i trzema łyżeczkami octu balsamicznego. Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Tak przygotowane szparagi podajemy od razu!
Przepis pochodzi ze strony beszamel.se.pl
Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 gałązki rozmarynu
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
- sól ziołowa
- szczypta sproszkowanego chili
- 2 łyżki posiekanego koperku
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki octu balsamicznego