Szparagi w boczku z patelni lub grilla

Przepis
  • Szparagi umyj, odłam twarde końce. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.
  • Szparagi w boczku smaż na patelni, na patelni grillowej lub na grillu, aż boczek się przyrumieni. Można je również wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180°C lub do zrumienienia.
  • Wymieszaj składniki sosu, połącz go z oliwą i trzema łyżeczkami octu balsamicznego. Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Tak przygotowane szparagi podajemy od razu!

Przepis pochodzi ze strony beszamel.se.pl

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • sól ziołowa
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego