Szparagi z wody

Przepis

Zanim przystąpimy do gotowania szparagów musimy sobie przyswoić kilka zasad. Po pierwsze, najlepsze są świeże szparagi, zaraz po zebraniu, jeśli jednak musimy je przechowywać, to najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę, w lodówce, w temperaturze do 3ºC, z tym że przechowujemy je nie dłużej niż 7 dni. Po drugie: „nie ma szparagów łykowatych – są tylko źle obrane”. Musimy uważać przy obieraniu na główkę szparaga i obierać go zawsze od główki w kierunku miejsca ucięcia. Grubą końcówkę po prostu odcinamy. Po trzecie przed gotowaniem zbieramy szparagi w jeden pęczek i związujemy bawełnianą nicią. Niektórzy radzą stawiać pęczek szparagów pionowo, tak żeby główki wystawały nieco ponad poziom wody. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 15-20 minut. Odcedzamy i układamy na półmisku. Masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku. Przysmażamy na nim tartą bułkę i polewamy szparagi.

 

Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 500 g szparagów
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól