Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym

Przepis
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi dokładnie opłukać pod chłodną wodą. Odłamać twarde końce – same się złamią w odpowiednim miejscu (końce można wykorzystać np. do ugotowania bulionu na zupę szparagową).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem.
- Przygotować sos beszamelowy: do rondelka lub garnka włożyć masło i roztopić je. Dodać mąkę i energicznie wymieszać rózgą na jednolitą masę bez grudek. Smażyć przez ok. 1 – 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając.
- Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając rózgą aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego parmezanu, wymieszać i podgrzać przez chwilę, aż ser się rozpuści i otrzymamy jednolity, gładki sos.
- Odstawić z ognia, polać po szparagach, posypać resztą parmezanu. Wystające końce szparagów (z obu stron) skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 20 – 22 minuty.
WSKAZÓWKI
Sosu beszamelowego wychodzi dość sporo, zatem – w zależności od indywidualnych preferencji – może go też wystarczyć na nieco więcej niż jeden pęczek szparagów.
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- sól, pieprz, oliwa
- 30 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- sól
- tarta gałka muszkatołowa
- 1/2 szklanki tartego parmezanu