Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym

Przepis

PRZYGOTOWANIE

  • Szparagi dokładnie opłukać pod chłodną wodą. Odłamać twarde końce – same się złamią w odpowiednim miejscu (końce można wykorzystać np. do ugotowania bulionu na zupę szparagową).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem.
  • Przygotować sos beszamelowy: do rondelka lub garnka włożyć masło i roztopić je. Dodać mąkę i energicznie wymieszać rózgą na jednolitą masę bez grudek. Smażyć przez ok. 1 – 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając.
  • Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając rózgą aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego parmezanu, wymieszać i podgrzać przez chwilę, aż ser się rozpuści i otrzymamy jednolity, gładki sos.
  • Odstawić z ognia, polać po szparagach, posypać resztą parmezanu. Wystające końce szparagów (z obu stron) skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 20 – 22 minuty.

WSKAZÓWKI

Sosu beszamelowego wychodzi dość sporo, zatem – w zależności od indywidualnych preferencji – może go też wystarczyć na nieco więcej niż jeden pęczek szparagów.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony kwestiasmaku.com
Składniki
  • 1 pęczek szparagów
  • sól, pieprz, oliwa
SOS BESZAMELOWY
  • 30 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu