Szyszki miodowe owsiane (bez pieczenia)

Przepis

Do garnka włożyć miód, masło, śmietankę i kakao. Mieszać na małym gazie do ujednolicenia masy. Dodać rodzynki i płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Uformować kształt szyszki (walcowaty, ok. 5-7 cm długości) i ułożyć w pudełku na papierze do pieczenia. Schować do lodówki, gdzie należy je przechowywać. Najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu.

Autorką przepisu jest p. Agnieszka Delebis z Mosiny, uczestniczka  w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

130 g płatków owsianych błyskawicznych

1 czubata łyżka miodu lipowego

1 łyżka masła

4 łyżki śmietanki 12%

2 płaskie łyżki kakao

2 łyżki rodzynek