Szyszki miodowe owsiane (bez pieczenia)

Przepis
Do garnka włożyć miód, masło, śmietankę i kakao. Mieszać na małym gazie do ujednolicenia masy. Dodać rodzynki i płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Uformować kształt szyszki (walcowaty, ok. 5-7 cm długości) i ułożyć w pudełku na papierze do pieczenia. Schować do lodówki, gdzie należy je przechowywać. Najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu.
Autorką przepisu jest p. Agnieszka Delebis z Mosiny, uczestniczka w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
130 g płatków owsianych błyskawicznych
1 czubata łyżka miodu lipowego
1 łyżka masła
4 łyżki śmietanki 12%
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki rodzynek