Tarta ze szparagami

Przepis
KRUCHY SPÓD
- Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 15 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
- Na patelni wytopić a następnie lekko zrumienić pokrojony boczek. Zdjąć z patelni, nadmiar tłuszczu zlać i wykorzystać innym razem.
- Szparagi opłukać, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Twardych końców nie wykorzystamy. Resztę łodyżek pokroić na 3 kawałki.
- W oddzielnej misce rozmieszać rózgą jajka z dodatkiem śmietanki, mleka, mąki, soli i pieprzu.
- Na podpieczony spód wyłożyć szparagi, pokrojony w kostkę ser oraz boczek. Zalać masą jajeczną, powciskać połówki pomidorków i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Składniki
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 250 g wędzonego boczku
- 1 pęczek szparagów
- 250 g sera typu feta / sałatkowy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 6 pomidorków koktajlowych