Tarta ze szparagami

Przepis

KRUCHY SPÓD

  • Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez 15 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
NADZIENIE
  • Na patelni wytopić a następnie lekko zrumienić pokrojony boczek. Zdjąć z patelni, nadmiar tłuszczu zlać i wykorzystać innym razem.
  • Szparagi opłukać, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Twardych końców nie wykorzystamy. Resztę łodyżek pokroić na 3 kawałki.
  • W oddzielnej misce rozmieszać rózgą jajka z dodatkiem śmietanki, mleka, mąki, soli i pieprzu.
  • Na podpieczony spód wyłożyć szparagi, pokrojony w kostkę ser oraz boczek. Zalać masą jajeczną, powciskać połówki pomidorków i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Składniki

Kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek szparagów
  • 250 g sera typu feta / sałatkowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 6 pomidorków koktajlowych