Tatar tuńczykowy

Przepis

Tuńczyka myjemy, osuszamy i usuwamy skórę oraz ości. Mięso siekamy. Cytrynę po sparzeniu wrzątkiem obieramy bardzo cienko lub ścieramy na drobnej tarce, jeśli obieramy to drobniutko siekamy. Mieszamy wszystkie przyprawy z rybą. Podajemy na grzankach z tostowego chleba, posypując tatara z tuńczyka grubą solą i skrapiając oliwą.

 

Autorem przepisu jest Jakub Kuroń. Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 500 g tuńczyka (świeżego)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 2 łyżki posiekanych drobno korniszonów
  • po półtorej łyżki: posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chili lub ostrej mielonej papryki
  • sól, również grubo tłuczona, pieprz