Tatar wołowy

Przepis
Mięso po przyniesieniu do domu opłucz pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów Przed obróbką mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie. Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie posiekaj w drobną kostkę, po czym jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża. Cebulę, ogórki, kapary i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Wbij żółtka, dodaj musztardę, olej roślinny. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki. Udekoruj pozostałymi siekanymi warzywami oraz szczypiorem. Ewentualnie dla miłośników można podać dodatkowe żółtko.
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń. Przepis oraz zdjęcie pochodzą ze strony kuron.com.pl
Składniki
- 500 g mięsa wołowego ligawa, udziec lub rostbef
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki kaparów
- 5-6 prawdziwków marynowanych
- 3 żółtka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 50 ml oleju roślinnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypiorek do dekoracji