Tatar wołowy

Przepis

Mięso po przyniesieniu do domu opłucz pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów Przed obróbką mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie. Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie posiekaj w drobną kostkę, po czym jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża. Cebulę, ogórki, kapary i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Wbij żółtka, dodaj musztardę, olej roślinny. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki. Udekoruj pozostałymi siekanymi warzywami oraz szczypiorem. Ewentualnie dla miłośników można podać dodatkowe żółtko.

 

Autorem przepisu jest Jakub Kuroń. Przepis oraz zdjęcie pochodzą ze strony kuron.com.pl

Składniki
  • 500 g mięsa wołowego ligawa, udziec lub rostbef
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki kaparów
  • 5-6 prawdziwków marynowanych
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 50 ml oleju roślinnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypiorek do dekoracji