Tatar z jelenia

Przepis

Sposób przygotowania tatar:

Bardzo drobno posiekaj cebulkę i ogórki, odłóg je na bok. Następnie drobno posiekaj polędwicę  z jelenia, dodaj 2 łyżeczki wody, sól, pieprz i sos sojowy do smaku. Dodaj łyżeczkę oleju i bardzo dokładnie wymieszaj.

Sposób przegotowania lody musztardowe:

Mlek i śmietankę razem z cukrem podgrzej w rondlu do ok. 800C i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie powoli zmieszaj z żółtkami – krem ma tylko delikatnie zgęstnieć. Odstaw krem do przestudzenia. Kiedy masa ostygnie, dodaj obie musztardy, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do maszyny do lodów i postępuj wg instrukcji.

Sposób przygotowania marynowane warzywa:

Buraczki i dynię obierz a potem obieraczką przygotuj „wstążki” z obu warzyw. Ułóż warzywa w osobnych, wyparzonych słoikach, do każdego dodaj zile angielskie i liść laurowy oraz cebulkę. Zagotuj wodę z cukrem i solą, mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj ocet spirytusowy i zagotuj – nie gotuj długo, maksymalnie 3-5 minut. Od razu zalej warzywa w słoiczkach, po kilku dniach będą gotowe. Możesz je dodatkowo zapasteryzować.

Sposób przygotowania oliwa lubczykowa:

Zmiksuj oliwę z lubczykiem. Podgrzej go do 520C, odlej do rękawa cukierniczego i odstaw na 24h. Przecedź.

Przegotowanie tatra:

Ułóż tatara na talerzu, udekoruj go łyżką lodów, wstążkami z buraka i dyni, dodaj też marynowane grzyby.

Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich  „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański), laureatki II miejsca w kategorii „Przekąski wytrawne” w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Składniki

Składniki na tatar:

– 500 g polędwicy z jelenia

– 2 domowe ogórki kiszone

– 1 cebula

– 1 łyżeczka sosu sojowego

– 2 łyżeczki wody (może być gazowana)

– 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku (może być rzepakowy)

– sól, pieprz

Składniki na lody musztardowe:

– 4 żółtka

– 250 ml mleka

– 250 ml śmietanki

– 150 g musztardy stołowej

– 2 łyżki musztardy francuskiej

– 50 g cukru (może być cukier jaggery, nierafinowany cukier azjatycki)

– sól, pieprz

Składniki marynowane warzywa:

– 200 g dyni

– 2 buraczki

– 2,5 szklanki wody

– 0,5 szklanki octu

– 0,5 szklanki cukru

– 4 ziarna ziela angielskiego

– 2 liście laurowe

– mała cebulka

– sól

Składniki – oliwa lubczykowa

-100 g lubczyku

– 100 ml oliwy