Tatar z jelenia

Przepis
Sposób przygotowania tatar:
Bardzo drobno posiekaj cebulkę i ogórki, odłóg je na bok. Następnie drobno posiekaj polędwicę z jelenia, dodaj 2 łyżeczki wody, sól, pieprz i sos sojowy do smaku. Dodaj łyżeczkę oleju i bardzo dokładnie wymieszaj.
Sposób przegotowania lody musztardowe:
Mlek i śmietankę razem z cukrem podgrzej w rondlu do ok. 800C i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie powoli zmieszaj z żółtkami – krem ma tylko delikatnie zgęstnieć. Odstaw krem do przestudzenia. Kiedy masa ostygnie, dodaj obie musztardy, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do maszyny do lodów i postępuj wg instrukcji.
Sposób przygotowania marynowane warzywa:
Buraczki i dynię obierz a potem obieraczką przygotuj „wstążki” z obu warzyw. Ułóż warzywa w osobnych, wyparzonych słoikach, do każdego dodaj zile angielskie i liść laurowy oraz cebulkę. Zagotuj wodę z cukrem i solą, mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj ocet spirytusowy i zagotuj – nie gotuj długo, maksymalnie 3-5 minut. Od razu zalej warzywa w słoiczkach, po kilku dniach będą gotowe. Możesz je dodatkowo zapasteryzować.
Sposób przygotowania oliwa lubczykowa:
Zmiksuj oliwę z lubczykiem. Podgrzej go do 520C, odlej do rękawa cukierniczego i odstaw na 24h. Przecedź.
Przegotowanie tatra:
Ułóż tatara na talerzu, udekoruj go łyżką lodów, wstążkami z buraka i dyni, dodaj też marynowane grzyby.
Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański), laureatki II miejsca w kategorii „Przekąski wytrawne” w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Składniki na tatar:
– 500 g polędwicy z jelenia
– 2 domowe ogórki kiszone
– 1 cebula
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 2 łyżeczki wody (może być gazowana)
– 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku (może być rzepakowy)
– sól, pieprz
Składniki na lody musztardowe:
– 4 żółtka
– 250 ml mleka
– 250 ml śmietanki
– 150 g musztardy stołowej
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 50 g cukru (może być cukier jaggery, nierafinowany cukier azjatycki)
– sól, pieprz
Składniki marynowane warzywa:
– 200 g dyni
– 2 buraczki
– 2,5 szklanki wody
– 0,5 szklanki octu
– 0,5 szklanki cukru
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– mała cebulka
– sól
Składniki – oliwa lubczykowa
-100 g lubczyku
– 100 ml oliwy