Udka ziemniaczane podane z różyczkami z boczku i ziemniaka
Przepis
Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości. Kości zostawiamy. Mięso łączymy z ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami. Wyrabiamy mas dodając pokrojoną pietruszkę i przyprawy. Masę oklejamy wokół kości, panierujemy i smażymy na głębokim oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju.
Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Wiktorianki” w Wiktorowie, uczestniczki w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 pęczek pietruszki
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy do gotowania udek
- olej
Panierka do wyboru:
- Jajko
- Mąka
- Bułka tatra
lub
Płatki kukurydziane drobno pokruszone