Udka ziemniaczane podane z różyczkami z boczku i ziemniaka

Przepis

 

Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości. Kości zostawiamy. Mięso łączymy z ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami. Wyrabiamy mas dodając pokrojoną pietruszkę i przyprawy. Masę oklejamy wokół kości, panierujemy i smażymy na głębokim oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju.

Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Wiktorianki” w Wiktorowie, uczestniczki w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy do gotowania udek
  • olej

Panierka do wyboru:

  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tatra

lub

Płatki kukurydziane drobno pokruszone