Ukraińskie czeburieki
Przepis
Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.
Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 jajko
- sól
- ciepłe mleko i woda
Na farsz:
- 50 dag baraniny (wołowiny)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia