Ukraińskie czeburieki

Przepis

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.

 

Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • sól
  • ciepłe mleko i woda

Na farsz:

  • 50 dag baraniny (wołowiny)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia