Ukraińskie gołąbki z ziemniakami
Przepis
Sparzyć główkę kapusty, ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do starych ziemniaków dodać jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Wyrobić ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gołąbki podawać z tłuszczem lub sosem grzybowym.
Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 1 główka kapusty
- 2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła lub smalcu
- 1 jajko
- 200 g kaszy manny lub kaszy jęczmiennej drobnej
- 200 g kaszy manny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu