Ukraińskie gołąbki z ziemniakami

Przepis

Sparzyć główkę kapusty, ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do starych ziemniaków dodać jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Wyrobić ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gołąbki podawać z tłuszczem lub sosem grzybowym.

 

Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1 główka kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • 1 jajko
  • 200 g kaszy manny lub kaszy jęczmiennej drobnej
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu