Ukraińskie hołubce

Przepis

Kapustę drobno posiekać i ugotować do miękkości. Kaszę uparować z wodą każdą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do średniej miękkości. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować większe kulki i osmażyć na tłuszczu. Podawać okraszone skwarkami z sała.

 

Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  •  0,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • ćwiartka główki białej kapusty
  • 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz