Ukraińskie hołubce
Przepis
Kapustę drobno posiekać i ugotować do miękkości. Kaszę uparować z wodą każdą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do średniej miękkości. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować większe kulki i osmażyć na tłuszczu. Podawać okraszone skwarkami z sała.
Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- ćwiartka główki białej kapusty
- 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól, pieprz